O nás

O nás

Jsme výhradním dovozce značky Olivado pro Českou a Slovenskou republiku. Od roku 2006 úspěšně rozšiřujeme okruh milovníků těchto olejů.

Olivado New Zealand

Novozélandská společnost Olivado je producentem nejkvalitnějších olejů z avokáda a některých dalších plodin. Je největším zpracovatelem australského avokáda svého druhu. Díky unikátní technologii vyvinuté
ve spolupráci s Alfa Laval a Bertuzzi z Itálie produkuje gurmánský olej se zaručenou dvouletou dobou trvanlivosti, který se úspěšně prodává v Austrálii, Koreji, Japonsku Evropě a USA. Několikrát byl označen
za nejkvalitnější avokádový olej na světě. 

Výroba olejů Olivado

Obvykle se avokádový olej vyrábí z ovoce nízké kvality a rafinováním, které zahrnuje zahřívání. Chemickou extrakcí se z něj stává základní produkt pro kosmetický průmysl. Tímto procesem dochází ale ke zničení původních skvělých kvalit oleje, který po té už samozřejmě není vhodný ke kulinářským účelům.

Oproti tomu Olivado vyrábí avokádový olej způsobem, který používají po staletí producenti olivového oleje 
ve Středomoří. Stlačením dužiny ovoce při teplotách okolo 35°C se docílí vylisování drahocenné tekutiny. Průměrné avokádo obsahuje mezi 13 – 22% oleje. Při výrobě olivového oleje se lisuje současně dužina
i pecka, ale při výrobě avokádového oleje se šlupka a jádro musí předem odstranit, protože obsahují toxické persiny(deriváty mastných kyselin).

Po zpracování při teplotách pod 50°C může být avokádový olej ihned označen za "za studena lisovaný" 
a prvně vylisovaný za "extra panenský", protože obsahuje první, a tudíž nejčistší olej z ovoce. Tento olej dostanete v produktech Olivado na váš stůl.

Stálost a způsoby uskladnění

Oproti vínu je olivový a avokádový olej nejlepší v den výroby a s přibývajícím věkem nijak nezraje. Světlo 
a teplo nedělá olejům dobře; z tohoto důvodu používá Olivado tmavé láhve, aby se působením slunečního, fluorescentního světla zabránilo předčasnému stárnutí oleje. Též doporučujeme skladovat olej na chladném místě, kde teplota nikdy nepřesáhne +30°C. Není ale vhodné nechávat ho v lednici, protože by to mohlo vést k jeho krystalizaci.

Společnost Olivado postoupila o krok dále v otázce zachovávání kvality svého produktu kontrolou stálosti avokádového (a olivového) oleje v okamžiku jeho expedice. Jeho čerstvost v neotevřené láhvi garantuje po dobu jednoho roku.